טיפול בדיכאון
מה זה דיכאון?
דיכאון הוא סבל מתמשך המלווה במתח, חרדות, אי שקט, אפטיה ותחושה של לכידות ואין מוצא.
רוב האנשים שהתגברו על הדיכאון מתארים אותו כמצב שבו פתאום דברים שהיו קלים לביצוע נהיים קשים עד בלתי אפשרי, תחושה של משקל כבד שהונח על הכתפיים או חזה ופחד שהמצב הבריא לא יחזור יותר לעולם.
באופן מקצועי, דיכאון פתולוגי מאובחן לפי קריטריונים הבאים:
במשך לפחות שבועיים הופעה של אחד או יותר מתוך שלושת הסימפטומים העיקריים:
מצב רוח ירוד ו/או ירידה משמעותית בתפקוד ו/או ירידה משמעותית בעניין ובהנאה.
בנוסף לאחד הסימפטומים העיקריים עוד ארבעה סימפטומים לפחות, מתוך הבאים:
ירידה במוטיבציה (הנעה עצמית)
הפרעה בתיאבון (יותר שכיח תיאבון ירוד)
הפרעות בשינה (שינה מרובה רוב היום, או יקיצות רבות במהלך הלילה ומיעוט שינה)
הפרעה בריכוז (ירידה בריכוז)
ירידה בחשק מיני
חוסר תקווה
מחשבות על מוות ו/או דחפים אובדניים
האם ניתן לטפל בדיכאון?
כן
איך ניתן לטפל בדיכאון?
טיפול תרופתי
קיימת תיאוריה סרוטונינית שמשערת שדיכאון נוצר בעקבות הפרה של איזון סרוטונין במוח, יותר נכון ירידה בפעילותו. התרופות הראשונות ממשפחת נוגדי דיכאון טריציקליים (TCA) פעלו גם על עלייה בסרוטונין וגם על עלייה בנוראדרנלין, בעקבות תופעות לוואי גופניות הוחלפו על ידי מעכבי פינוי סרוטונין סלקטיביים (SSRI) שבהמשך בעקבות תופעות לוואי ויעילות נמוכה הוחלפו על ידי דור חדש של תרופות שפועלות של סרוטונין ונוראדרנלין (SNRI), כאשר חלקן פועלות על נוראדרנלין בלבד (NRI).
בעבר מחקרים הכי אופטימיים הראו שיפור בסימפטומים של דיכאון בקרב כ-60 אחוזים המתמודדים שטופלו תרופתית. בתקופה האחרונה השיעור הזה עומד על כ-46 אחוזים.
בלי להיכנס יותר מדי לעובדה שהשפעה מרבית של טיפול תרופתי מושגת כעבור כ-6 שבועות, ויש להתאים תרופות לכל אחד באופן אישי באמצעות ניסיון וטעייה וזה יכול לקחת חודשים... מבלי להיכנס לנושא של תופעות לוואי של תרופות המתבטאות בהשמנה, שינויים בחילוף חומרים בגוף, שינויים בלחץ דם ודופק, בעיות לב, בעיות עיכול והפרעות בחשק ותפקוד מיני... אך נשאל שאלה אחרת:
זה נכון שטיפול תרופתי זול יותר מאשר טיפול פסיכותרפי, וגם לא דורש מהאדם שום מאמץ לעזור לעצמו, אלא רק לבלוע ולחכות שהכל יסתדר לבד, אבל מה עם אותם 40-54 אחוזים שעליהם טיפול תרופתי לא ישפיע?!
אצל חלק מאנשים דיכאון יחלוף לבד ולא יהיה ברור לא להם ולא לרופאים האם אלה תרופות שעשו את העבודה או משהו אחר קרה כאן, מה שיגדיל את הסיכויים של חזרה של הדיכאון בעתיד.
אלה שינסו עליהם שילובים של תרופות ללא הצלחה רבה, יוצע להם לעבור טיפולים בנזעי חשמל או טיפולים חדשניים במשכירים מגנטיים, זהו אלגוריתם טיפולי בארץ.
בחו"ל במדינות מתקדמות מציעים הרופאים כבר עם תחילת טיפול תרופתי בדיכאון קל עד בינוני (רוב המקרים) להתחיל טיפול פסיכותרפי (בעיקר CBT) ובדיכאון קשה יינתן טיפול הרגעתי קצר ואז יומלץ לשלב טיפול פסיכותרפי.
זה הזמן לעבור לפרק הבא: טיפול פסיכותרפי
איך ניתן לטפל בדיכאון?
טיפול פסיכותרפי
אם אתם מתלבטים איזה טיפול לבחור, תתמקדו בפרק הזה, ואם אתם משתייכים לאותם 54 אחוזים שלהם טיפול תרופתי לא עזר, נא לקרוא היטב.
כאמור דיכאון הוא מצבור סימפטומים, אשר הסימפטומים האלה הם אוניברסאליים (אחידים) לכל בני אנוש שנתקלים במצבים או אירועים שקשים להתמודדות או הסתגלות אליהם, למשל בזוגיות, עבודה, כלכלה, מחלות, הורות ועוד.
מחקרים מדעים הראו שמה שקובע את התגובה הרגשית של האדם זה הפרשנות שהוא נותן לאירוע שהוא חווה ולא האירוע עצמו. הפרשנות הזאת היא דימוי של מציאות בשלושה מישורים עיקריים:
מה זה אומר עלי
מה זה אומר על כל מה שאני ידעתי עד עכשיו על החיים (הניסיון שלי)
מה זה מבשר לגבי העתיד
הפרשנות הזאת היא תהליך מחשבתי או בלועזית תהליך קוגניטיבי
אנחנו לרוב לא מודעים לכך, אך רפואה גילתה כבר מזמן שרגשות שלנו נוצרים כתוצאה מפרשנות שאנחנו נותנים למציאות בעבר, הווה ועתיד וזה מה שיוצר לא מעט חרדות ומתח.
הגישה הפסיכותרפית שחקרה את החשיבה של בני אדם בדיכאון נקראת גישה קוגניטיבית-התנהגותית.
אנשים שנכנסים למעגל מחשבתי חרדתי-שלילי יתחילו לסבול מאי שקט פנימי, דחק מתמשך בלתי פוסק, עצבות מרוקנת מבפנים. בהמשך החשיבה הדיכאונית מתעצמת ואדם חושב שלא ניתן לצאת מהמצב הזה והוא הולך לסבול באופן אין סופי ואז מופיעות מחשבות על מוות ורעיונות אובדניים.
לכן הטיפול עוסק בשני מישורים עיקריים:
באופן מעשי התנסותי מעודדים אדם לבצע משימות שהוא חושב שלא יהיה מסוגל לבצע
ובכך להשיג שני דברים: שינוי חיובי בתפיסת העצמי ושינוי בעצבות
הטיפול הזה נקרא טיפול התנהגותי
בעזרת הטיפול ההתנהגותי ובנוסף אליו, עובדים על אותן פרשנויות ודימויים של האדם שגורמים
לעצבות, מתח וחרדה ומשמרים את הדיכאון.
הטיפול הזה נקרא טיפול קוגניטיבי
שיטה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) היא השיטה הטובה ביותר לטיפול בדיכאון והפרעות חרדה.
הוכח מדעית.
אלגוריתמים רפואיים בפסיכיאטריה אמריקאית ואירופית ממליצים על שילוב של טיפול תרופתי וטיפול התנהגותי קוגניטיבי.